- Het is een van de grote financiële drama’s van 2022: de energiecrisis die prijzen van gas en stroom tot ongekende hoogten heeft doen stijgen.
- De overheid kondigde voor 2023 een prijsplafond aan en ‘energiearmoede’ werd een begrip. Eating or heating?
- Kennis is macht, ook bij energiezaken. Wat weet jij over het verbruik van gas en stroom en andere zaken rond de energiecrisis? Test je kennis met de nieuwsquiz van Business Insider.
- Lees ook: Dynamisch energiecontract: stroomprijs in 2022 gemiddeld lager dan prijsplafond, gasprijs iets hoger
Energie was jarenlang iets wat je voor weinig kosten vrijwel onbeperkt kon consumeren: door elektrische apparaten volop te laten draaien, de thermostaat van de verwarming een graadje hoger te zetten en de benzinetank van je auto onbezorgd volgooien.
In 2022 werd alles anders.
Niet vanwege een plotselinge, alles vernietigende klimaatramp – aftikken! – maar doordat Rusland tegen alle verwachtingen in buurland Oekraïne aanviel, met als gevolg dat de gasleveranties aan Europa in rap tempo afnamen. Ook de oliemarkt raakte verstoord, terwijl westerse landen net bezig waren op te krabbelen uit de coronacrisis.
De toekomst laat zich niet voorspellen, zo blijkt maar weer. Iets over het verleden zeggen, is dan weer een stuk gemakkelijker. In 2022 werden we overspoeld door nieuws over de energiecrisis. Van prijsplafonds tot energie-armoede. Het staat het met jouw kennis op dit gebied? Doe mee aan de energiequiz van Business Insider!
Kijk bij de resultaten wat de meest populaire antwoorden zijn. Onderaan vind je de uitleg op de antwoorden en links naar artikelen van Business Insider waar je meer over deze onderwerpen kunt lezen.
Wat weet jij van de energiecrisis?
Uitleg en linkjes
Vraag 1 en 2: In 2023 betaal je in principe maximaal 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom, tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Je kunt met je verbruik inspelen op het prijsplafond, schreven wij eerder deze maand.
Vraag 3 en 4: De jacuzzi is een ware stroomvreter. Per jaar verbruikt dit apparaat gemiddeld genomen liefst 2.500 kWh stroom. Op basis van het prijsplafond betaal je daarvoor 1.000 euro. Let wel: je hebt dan nog maar 400 kWh aan energie over, omdat anders het prijsplafond vervalt. De gamecomputer is met een jaarverbruik van 1.400 kWh de op een na grootste stroomvreter. Eind november zette Business Insider de zeventien grootste energieslurpers in huis onder elkaar.
Vraag 5: Bij een dynamisch energiecontract kunnen prijzen per uur veranderen en zijn tarieven direct gekoppeld aan de prijzen op groothandelsmarkten. Je hebt hiervoor wel een slimme meter nodig die elk moment van de dag je energieverbruik kan meten, schreef Business Insider begin november.
Vraag 6: Het Europese prijsplafond voor de gasprijs op groothandelsmarkt komt op 180 euro per megattuur te liggen. De EU is dit op 19 december overeengekomen.
Vraag 7 en 8: De retourvlucht Schiphol-Tokio bedraagt 18.648 kilometer. Dat is goed voor een CO2-uitstoot van 3.642 kilogram. Ter compensatie moet je 500 bomen planten voor zo'n 5 euro per stuk, berekende schrijver en duurzaamheidsexpert Babette Porcelijn tegen Business Insider.
Vraag 9: De energiecrisis leidt tot een versnelde uitrol van hernieuwbare energie in westerse landen. Daardoor neemt de hoop toe dat de ambitieuze doelstellingen tegen de opwarming van de aarde kunnen worden gehaald, aldus het Internationaal Energieagentschap IEA in een rapport begin december.
Vraag 10: Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO bleek dat al in 2021 ongeveer 550.000 huishoudens in ‘energiearmoede’ leven.
Vraag 11: Bijna een kwart van de Nederlanders met een huurhuis en een variabel energiecontract heeft volgend jaar waarschijnlijk moeite met rondkomen door de stijgende (energie)prijzen, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) deze week na onderzoek. Bij mensen met een hypotheek is dit bijna één op de tien.
Vraag 12: De energiekosten van MKB-ondernemers zijn in doorsnee 20% gestegen. Dit is de zogenoemde mediane stijging, ofwel de middelste meting van een reeks. De gemiddelde stijging lag hoger, op 45 procent, wat betekent dat enkele grote uitschieters het gemiddelde omhoog hebben getrokken, meldden analisten van ABN Amro deze week.